Medencevegyszer infó

Az Aqualing által forgalmazott Pontaqua medencevegyszerek az összes létező problémára kínálnak megoldást, ami a medencetesttel, a gépészettel és a medencevízzel kapcsolatban felmerülhet. Minden vegyszer rendelkezik az összes szükséges minőségbiztosítási ellenőrzéssel és engedéllyel.

Gyakori kérdések:

Ahhoz, hogy a medence vize tiszta, átlátszó és kórokozóktól mentes legyen háromféle alapvető vegyszerre van szükségünk:

  • pH szabályzóra (7,2-7,6 közötti értékre kell beállítanunk pH növelővel vagy pH csökkentővel)
  • Fertőtlenítőre (klóros, aktív oxigénes vagy brómos)
  • Algaölőre

Hasznos még a pelyhesítő, ami akkor kell, ha a víz opálos vagy algásodik, minden igyekezetünk ellenére.

Minden infó az alapvető medencevegyszerekről itt.

FONTOS: A vegyszerezés önmagában nem elég, a vizet keringetni kell. A vízen lebegő szennyeződést le kell fölözni, a vízben úszókat szűrőberendezéssel szűrni, a leülepedett koszt pedig porszívózni.

További hasznos olvasnivaló vízkezelésről itt.

Vasas-mangános víz esetén, ami klór hatására elszíneződik, azt lehet tenni, hogy Aquapakot adagolunk, 12 órán át forgatjuk, majd leállítjuk a vízforgatást és 24 órát ülepítjük. Ezután kiporszívózzuk, majd ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg ki nem tisztul a víz. Ezt minden friss víz utánpótlásnál meg kell csinálni. Fertőtlenítésre pedig Aquamax javasolt, mert ha azzal fertőtlenítünk, nem színeződik el a víz.

Az általános javaslat az, hogy a medencét csapvízzel töltsük fel, mert annak a kezelése sokkal egyszerűbb. Hosszú távon a kútvizes feltöltés sem olcsóbb, mert annyival több lesz vele a munka és több vegyszert is igényel.

A pH-értéknek mindig 7,2-7,6 között kell lennie. Ha a pH-érték túl magas a klórozó szerek nem fejtik ki hatásukat, a víz zavarossá válik és bealgásodik. Egy medence rendszeres karbantartást és vegyszerezést igényel, legalább heti egy alkalommal. A pH értéket ezért legalább hetente kell ellenőrizni, szükség esetén beállítani. A vízminőség romlását könnyebb megelőzni, mint egy elalgásodott medencét kitisztítani.

Amennyiben nem volt lefedve, vagy mégis esővíz került a medencébe, megelőzés céljából érdemes elvégezni a sokkoló klórozást. Ezzel csökkenthetjük a medencevízbe került szennyezőanyagok mennyiségét, továbbá csökken az algák megtelepedésének lehetősége. A víz felszínét, és a medence alját alaposan ki kell tisztítani leszedőháló és porszívó segítségével. Ellenőrizzük, illetve állítsuk be a pH értéket. A szabad klór tartalmat 3-5 mg/l-re kell megemelni. Amíg a szabad klór érték nem csökken le 0,6-1,0 mg/l-re nem célszerű újra használni a medencét.

Bővebben az esővíz hatásairól és kezeléséről itt olvashatsz!

Beállítjuk a víz pH-értékét, felemeljük a szabad klór tartalmat 3-5 mg/l-re, algaölőt és pelyhesítő szert adagolunk. A falakon megtelepedett algát kefével fellazítjuk. 12-24 órán keresztül járatjuk a vízforgatót, utána leállítjuk, és állni hagyjuk 24 órán át, hogy a kialakult pelyhek le tudjanak ülepedni. A leülepedett algát ki kell porszívózni. Mivel az elpusztított alga nagyon nehezen szűrhető ki, ezért a kiszívott vizet soha ne vezessük vissza a medencébe. Szükség szerint sűrűn vissza kell mosni a homokszűrőt, illetve kimosni a papírszűrőt. Ha az első kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt, annyiszor kell ismételni, amíg ki nem tisztul a vizünk.

Bővebben itt olvashatsz az alga megelőzéséről és kiirtásáról.

Amennyiben állat került a medencébe, esetleg bele is fulladt, akkor sem szükséges a medencevizet leengedni. Távolítsuk el a tetemet. Ellenőrizzük le a víz pH-értékét és a szabad aktív klórtartalmat állítsuk be 3-5 mg/l-re. A medencét akkor vegyük újra használatba, miután visszacsökkent a klórszint az előírt 0,6-1,0 mg/l-re. Pár napig javasolt a klórszint gyakoribb ellenőrzése.

A klóros vízfertőtlenítés a mai napig a leghatékonyabb módszer a vízben úszó kórokozók és gombák elpusztítására. Szakértők csak akkor javasolják más fertőtlenítő (aktív oxigénes, brómos) használatát, ha valóban fennál valamelyik medencehasználónál a klórérzékenység. A klórnak élettani hatása nincs, és a ruházatot, medencetestet sem károsítja. Ezeket mindig valamilyen másik komponens okozza.

Minden infó a klóros fertőtlenítőkről itt olvasható!

A medencevíz sóval csak akkor fertőtleníthető, ha a keringetési rendszerbe bekötöttünk egy sóbontó berendezést.

A sóbontó elektrolízissel bontja a sót (NaCl) nátriumra (Na) és klórra (Cl). A klór azonnal feloldódik a vízben, hipoklórossavat (HOCI) képezve. Ez hatékony fertőtlenítőszerként elpusztítja a baktériumokat és az algákat, majd ismét sóvá alakul vissza. A medence fertőtlenítéséhez szükséges klórmennyiség a víz hőmérsékletével és a víz pH-jával együtt nő.

Sóbontó használatával jelentős vegyszermennyiség spórolható meg.

Bővebben a sóbontásról itt olvashatsz!

A medence vizében lehetnek olyan anyagok, melyek jelenléte miatt a pH változás sem gyenge savak, sem lúgok bevitelére nem következik be, vagy lényegesen kisebb mértékű lesz. Az ezt okozó anyagok összességét nevezzük összlúgosságnak (total alkalinity, TA).

Az összlúgosság a víz pH ingadozással szembeni pufferkapacitása, mely kiegyenlíti a savak és lúgok hatását a vízben. A medencevízben oldott alkáli fém sók (pl. a nátrium-karbonát) képesek a vízbe került kis mennyiségű savat, vagy lúgot megkötni, így ezek nem változtatják meg a víz pH értéket.

Ha alacsony a víz összlúgossága, akkor ingadozhat a pH, illetve a pH értéket nehéz beállítani (PLUSZAPH). Túl magas összlúgosság esetén tartósan magas a pH, vagy a beállítás után rövid idővel megint felmegy (MINUSZAPH).

Ajánlott érték: 80-120 mg/l

A kálium-monoperszulfát (AQUALUX A) az egyik alternatívája a klórmentes kezelésnek, különösen abban az esetben ajánlott, ha a fürdőző a klórra érzékeny. Az ötvenes években kezdték el használni a medencevíz kezeléshez, aktív oxigénes eljárásnak nevezzük. A klóralapú fertőtlenítőszerekhez hasonlóan oxidálószer tabletta formában. Klórmentes folyékony fertőtlenítőszer a hidrogén-peroxid (AQUAMAX). Az aktív oxigénes szerek előnyei:

  • nincs klórtartalma, így nem termel klór-aminokat és nincs klórszag, irritáció
  • nem károsítja a fóliás felületet
  • a vízben teljesen feloldódik, normál hőmérsékleten gyors oldódás
  • a kezeléstől számított 1 óra után lehetséges a fürdés, az 1 óra az anyag vízben való elkeveréséhez szükséges
  • melléktermékei ártalmatlan vegyületek

A medencevízben előfordulhatnak olyan apró, lebegő szennyeződések, amik nem akadnak fenn a szűrőkön. Ezektől a víz opálossá, zavarosá válhat.

A pelyhesítés során, amikor pelyhesítőszert adagolunk a medence vízébe, ezek a szennyező részecskék összetapadnak nagyobb egységekbe, amiket a szűrők már képesek megfogni, és így a víz kitisztul és újra áttetsző lesz.

A vízben oldott apró részecskék negatív töltéssel rendelkeznek, taszítják egymást, és ezért nem tudnak összekapcsolódni, kiülepedni. A vízkezelés során amennyiben alumínium-sókat (AQUAFLOCK) adagolunk a vízhez, ezek a vízben pelyhekké alakulnak. Ezek a pelyhek alkalmasak arra, hogy a vízben oldott kisméretű részecskékkel kapcsolatba lépjenek, és azok felületi töltését csökkentsék. Ezek után a részecskék már nem taszítják egymást, összekapcsolódnak a pelyhek közvetítésével és együttesen nagyobb pelyheket alkotva már le tudnak ülepedni a medence alján, illetve fennakadnak a szűrőn. A pelyhesítéshez polimer pelyhesítőszerek is alkalmazhatók (AQUAPAK, AQUAFLOCK SUPER, AQUAFLOCK EXTRA), ezek hosszú szénláncú (104-106), nagy molekulasúlyú természetes vagy mesterséges eredetű, többnyire pozitív töltésű szerves vegyületek.

Nemcsak a kolloid szennyezők, a fémionok, sőt mikroorganizmusok is hatásosan eltávolíthatók így a medence vízéből. Fontos tudni, hogy néhány mikroorganizmus fajta (pl. Cryptosporidia) ellenáll a fertőtlenítő szereknek, ezek eltávolításának egyetlen útja a pelyhesítő szerek és a szűrés kombinációja.

Különböző vízelemzőkön, más lehet az előírt érték a vizsgálandó komponensek tekintetében. Ennek oka, hogy az országonként eltérő szabályzásban rejlik.

Az Egyesült Államokban gyártott vízelemzőkön 1-3 mg/l a javasolt szabad aktív klór érték.

Európában viszont jóval alacsonyabbak a medencevíz komponenseire előírt határértékek, Magyarországon pedig ez még szigorúbb. Ezért az általunk javasolt szabad aktív klór érték 0,6-1,0 mg/l.

Mivel ezeket az értéket az általános vízminőséghez igazítják, érdemes az adott országban javasolt értékeket beállítani.

medence vegyszer

Vízkezelési útmutató

Részletes vízkezelési útmutatónkat itt találod. Alapoktól a problémamegoldásig.

Medence takarítás

Egyszerűsített összefoglaló a legfontosabb lépésekről, hogy tiszta legyen a medence.

Szezonindítás

Alap vegyszercsomag, ami megkönnyíti a medenceszezon indítását. Minden egyben, ami az elején kell.

Téliesítési útmutató

A medence téliesítésének menetét itt írtuk le lépésről lépésre.

Nagy mennyiség

Ipari vagy közfürdői mennyiség rendelése esetén a lenti üzenetküldőt használd.

Vegyszerezési mátrix

Töltsd le a táblázatunkat, ami segít eligazodni a vegyszertípusok között.

Üzenetküldés

Ha a fentieken túl további kérdésed van, írj nekünk!

© Aqualing Kft.